Kasten op de heide, klik hier voor de beginpagina.


De rotatiemethode in het kort.

Rotatieschema. Klik hier voor het voll. document

Rotatieprincipe.

Het rotatieprincipe is in feite niet zo bijzonder als het lijkt. Eigenlijk is het een gecultiveerde vorm van de natuurlijke zwermprocedure.
Wat bij korven heel gewoon is, een of twee zwermen per jaar, wordt in de 'moderne' bijenhouderij in kasten gezien als barbaars, knullig of toch wel minstens onprofessioneel.

Maar toch, waar we met de bijenhouderij in kasten zijn aanbeland is het houden van bijen in steeds dezelfde kast, waar in de natuur elke zwerm een nieuw onderkomen zoekt.
De reden dat de manier van bijenhouden volgens de rotatiemethode juist nu is ontwikkeld is tweeërlei: de 'terug naar de natuur' beweging en de toenemende problemen die we hebben om bijen in leven te houden ondanks chemische en alternatieve bestrijdingsmethoden.

Zo werkt het:

Stap 1 .

Rond eind mei tot juni leggen we de basis. Na een succesvolle uitwintering, inzet in de bestuiving etc. komt de zwermtijd. Voordat de zwermen echt afkomen maken we een kunstzwerm zonder raten met broed mee te nemen. Deze kunstzwerm wordt op schone kunstraat gezet, de bijen worden 'schoongemaakt' en krijgen een jonge koningin. Dit schoonmaken houdt in dat we een bestrijding op varroa uitvoeren om dit jonge volk een schone start te geven. De nieuwe volkjes worden op een andere, schone, stand gebracht waar geen andere volken staan om herbesmetting door vervliegen te minimaliseren.

Stap 2 .

Stap 2 is geen stap, maar een fase waarin parallelbedrijf van oud en nieuw plaats vindt. Het oude hoofdvolk gaat afgeslankt verder en heeft door de aderlating hopenlijk geen zwermneigingen meer. Verder wordt dit volk gewoon gebruikt voor productiedoeleinden.
Het nieuwe volkje wordt waar nodig bijgevoerd en van nieuwe kunstraat voorzien om op te groeien tot een flink volk dat geschikt is om te overwinteren. Inwinteren kan royaal op tijd, want dit volk hoeft niet naar de heide.

Stap 3.

Opheffen van het oude volk. Eerst wordt de koningin verwijdert en krijgt het broed gelegenheid om volledig uit te lopen. Daarna krijgen ook deze bijen een schoonmaakbeurt om ze zo goed mogelijk mijtvrij te maken. Tenslotte als afsluiting van het jaar worden de oude volken afgeveegd en verenigd met de nieuwe volken die inmiddels al afgevoerd zijn ter voorbereiding op de winter.
In de broedvrije periode of in het voorjaar kan dan eventueel nog een extra varroabehandeling worden gegeven. Hiermee hebben we dan in het nieuwe seizoen een sterk en schoon productievolk ter beschikking.

Consequenties.

De ratatiemethode ziet er natuurlijk en simpel uit. Dit is ook zo, maar het kost wel een dubbel aantal kasten. Niet helemaal twee keer zoveel want de nieuwe volken hebben geen honingkamers nodig, maar toch. Een tweede stand en per volk een kast extra is toch al gauw een extra € 100,- investering. Toch moet dit renderen. Een kast gaat 10 jaar mee. En het verlies van een volk, dat dus geen bestuiving en geen honing levert, is veel kostbaarder. Moet kunnen dus. Daarom heb ik een paar 2e hands Segeberger kasten overgenomen van een collega. (Een project op zich, want ze werken met Hoffman raampjes ;-)

Klik voor een volledig overzicht van de rotatiemethode op het schema hierboven. Het is een forse pdf van 16,5 MB in het Duits.
Op de site van het bijeninstituut in Celle staat een massa documenten. Klik hier voor een overzicht.

©2008 Veluws Goud      Terug naar het vlieggat:   home-link      Naar de toplat:  Naar bovenkant pagina          Naar de vorige raat:   Naar vorige pagina