Kasten op de heide, klik hier voor de beginpagina.


Het bijenleven

Zo kennen we de bij

Bijen halen honing op de bloesems. Tenminste, dat is wat je vaak hoort. Maar toch klopt dat niet. Bijen halen geen honing, maar nectar.
Nectar is suikerhoudend plantensap dat wordt afgescheiden uit nectarklieren van de meeste bloemen. Soms zitten er zelf nectarklieren op blaadjes en stengels!

Hoe we werken

Half februari verhuizen de bijen naar de Flevopolder om optimaal gebruik te kunnen maken van de voorjaarsbloei als wilgenkatjes, wilde kersen en paardenbloemen.
Als in april de fruitbomen bloeien gaan ze naar de bloesem voor bestuiving. Na 2 a 3 weken is de verhuizing naar de voorjaars- en zomerstand voor acacia, tamme kastanje en lindenbloesem. Is dit feest voorbij, dan lokt na een korte rustperiode de grote paarse heide.
Elk jaar doen we een poging een deel van de heidehoning te verschalken. Helaas is de heide een erg onzekere dracht. Maar, als het lukt is het resultaat een ware delicatesse die door de veluwenaren en daarbuiten hoog gewaardeerd wordt.

Waar doen we het voor . . .

Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden. Voor het plezier. Bijenhouden is een hobby voor mensen die van de natuur houden. Je bent buiten bezig met de bijen, maar dat is lang niet alles. Bijen leven van wat de natuur hen biedt. Wil je resultaat dan moet je zorgen dat de bijen het naar de zin hebben. Je loopt dus als een speurbij rond op zoek naar de beste plekken. Daarnaast zijn de bijen buiten afhankelijk van het weer en reageren daar ook op in hun ontwikkeling.

Het bijenvolk het hele jaar

Het houden van bijen houdt in dat je altijd op twee manieren naar de beestjes moet kijken.
Bijen zijn zelfstandige beestjes, maar kunnen niet leven zonder elkaar. Je moet dus altijd het belang van het individu in de gaten houden, maar boven alles gaat het belang van het volk.

Bijen leven ongeveer 6 weken. Het volk leeft vele jaren en er is dus een hoge doorstroming van personeel.

Er wordt momenteel gewerkt met bijen van het ras Buckfast in spaarkasten. (De Nederlandse standaardkast ontwikkeld in 1948.)

©2008 Veluws Goud      Terug naar het vlieggat:   home-link      Naar de toplat:  Naar bovenkant pagina          Naar de vorige raat:   Naar vorige pagina